• Kontrast
  • Tekst
  • Powiększenie
  • Skalowanie treści 100%
  • Aa Czcionka 100%
  • Wysokość linii 100%
  • Odstęp liter 100%

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia...

  • Napisane przez: Anna Rogalska

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Czas z bliskimi, wypełniony wspólnym biesiadowaniem, śpiewaniem kolęd i prezentami. Będziemy sobie składać życzenia i zapewne będziemy mówić o zdrowiu i spokoju. A o spokój czasem najtrudniej właśnie przed świętami. Czas przygotowania może przysporzyć nam okazji do robienia czegoś razem, budować wspomnienia zapachów i smaków. Ale może być czasem napięć, stresu i męczącego zamieszania. W okresie świątecznym wiele się zmienia – dekoracje w domu, krzątający się więcej niż zwykle domownicy, no i te zapachy – intensywne, różnorodne i czasem w nadmiarze. Takie czynniki, które mogą zarówno być tym na co czekamy, może być tez tym, powoduje zwiększony stres u naszych dzieci. Więcej płaczu, krzyku, wokalizacji, stereotypii ruchowych. Niech to będzie znak, żeby się zatrzymać, pochylić nad swoim dzieckiem i spróbować spojrzeć z jego/jej perspektywy na to co się dzieje. Układy nerwowe naszych dzieci, są dużo bardziej wrażliwe i podatne na przeciążenia. Zadbajmy o nasze dzieci, o ich dobrostan i równowagę. Cieszmy się tym co buduje nasze rodzinne wspomnienia. Pięknych Świąt ! A teraz czas na obiecane przedświąteczne inspiracje od rodziców naszych uczniów. Sięgajcie śmiało po przepisy z Polski, Ukrainy i Włoch!

Wesołych Świąt Bożego Narodzenia !

Веселих Різдвяних свят! "

Buon Natale"

SERNIK LWOWSKI (Olena Miliashevych)

SKŁADNIKI ½ kg - tłustego twarogu (nie mokrego) 4 - jajka 1 szklanka - cukru 130 g - masła skórka z cytryny 1 łyżka - kaszy manny garść rodzynków POLEWA 1 łyżka - masła 2 łyżki - cukru 3 łyżki - śmietanki 2 łyżki - kakao

OPIS PRZYGOTOWANIA Żółtka oddzielić od białek. Utrzeć z cukrem. Dodać miękkie masło, zmiksować. Uperfumować skórką otartą z cytryny. Wsypać kaszę i rodzynki, dodać zmielony twaróg. Wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywno. Delikatnie, za pomocą szpatułki, połączyć z masą serową. Przełożyć do tortownicy (średnica 23 cm, foremka wyścielona papierem do pieczenia i wysmarowana masłem). Wyrównać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez ok. 50 minut. Masło roztopić w rondelku. Dodać cukier i śmietankę. Wsypać kakao. Gdy polewa się zagotuje, pokryć nią sernik. Podawać z filiżanką herbaty i konfiturą.

LIZAKI BEZOWE (Izabella Butkiewicz)

SKŁADNIKI 2 białka z jajek L. 110g drobnego cukru. kolorowa posypka, barwnik spożywczy. papierowe słomki, papier do pieczenia.

OPIS PRZYGOTOWANIA Białka w temperaturze pokojowej wkładamy do metalowej lub szklanej miski i miksujemy do uzyskania piany. Do piany wsypujemy cukier łyżka po łyżce cały czas mieszając. Po dodaniu całego cukru miksujemy jeszcze ok 10 minut. Masa musi być sztywna i lśniąca. Jeżeli chcemy mieć kolorowe lizaki dodajemy barwnik spożywczy. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego z tylką ozdobną. Na blaszce z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia, układamy słomkę i wciskamy masę w dowolnym kształcie. Lizaki suszymy w temperaturze od 70-80 stopni ( zależy od mocy piekarnika) 2,5-3 godziny. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, najlepiej całą noc.

CIASTECZKA JABŁKOWO CYNAMONOWE (Emilia Toczyłowska)

SKŁADNIKI ciasto: kostka masła ¾ szklanki śmietany 18% 2 szklanki maki nadzienie: jabłka pokrojone na kawałki i posypane cynamonem

PIS PRZYGOTOWANIA Siekamy masło z mąką i dodajemy stopniowo śmietanę. Zagniatamy krótko ciasto. Rozwałkowujemy na cienka warstwę i wycinamy kwadraciki o boku 10 cm. Na wyciętych kwadracikach z ciasta układamy jabłka i zlepiamy rogi ciasta (formujemy stożek). Pieczemy ok 30 min w temperaturze 180 ℃. Po ostudzeniu podajemy posypane cukrem pudrem.

Współpracujemy

  • Erasmus+
  • Fundacja Drzewo i Jutro
  • Krajowa Mapa Zagrożeń Bezpieczeństwa
  • Leroy Merlin
  • Chronimy Dzieci
  • Fundacja Sedeka
  • Olimpiady Specjalne
  • Szkoła Współpracy
  • Stowarzyszenie RMW

    © Wszystkie prawa zastrzeżone.

    Powrót do góry