• Kontrast
  • Tekst
  • Powiększenie
  • Skalowanie treści 100%
  • Aa Czcionka 100%
  • Wysokość linii 100%
  • Odstęp liter 100%

Październikowe działania Erasmus+

Dodano: 07.11.2022

Październik był ostatnim miesiącem realizacji projektu Erasmus+. W tym miesiącu realizowaliśmy zadania zwiazane z tematyką: zapobieganie marnowania żywności. Gościliśmy w szkole panią Monikę Lewko z Jadłodzielni. Jest to miejsce, w którym można podzielić się lub otrzymać jedzenie. Podczas wykładu dowiedzieliśmy się jakie ilości żywności są wyrzucane w świecie. Niestety nasz kraj przoduje w tych statystykach. Sami też zoorganizowaliśmy zbiórkę żywności w szkole i zanieśliśmy produkty do Jadłodzielni. Zakupiliśmy także „skrzynię pomocy”, w której składamy produkty żywnościowe dla potrzebujących. W ramach ćwiczenia ochrony środowiska kompostowaliśmy resztki żywności, wyrzucając je do zakupionego kompostownika. Podczas zajęć utrwalaliśmy zdobyte wiadomości z zakresu zdrowego odżywiania oraz sposoby nie marnowania żywności. Zaprojektowałyśmy ulotki oraz plakaty z realizacji zadań projektowych. Oprawione wiszą w korytarzu szkolnym. Ostatni tydzień przygotowywaliśmy przedstawienie teatralne na przyjazd gości z Wilna.

Wizyta podsumowująca projekt Erasmus+

Dodano: 07.11.2022

W dniach 27- 28 października 2022r. odbyła się wizyta studyjna w ramach podsumowania realizowanego projektu Erasmus+. Gościliśmy partnerów z Wielofunkcyjnego Ośrodka w Wilnie. Spotkanie podsumowujące projektu odbyło się w sali konferencyjnej hotelu Hampton , na którym mieliśmy zaszczyt gościć przedstawicieli Podlaskiego Kuratora Oświaty oraz Departamentu Edukacji w Białymstoku. Jednym z punktów spotkania było zwiedzanie miasta z przewodnikiem, który w bardzo interesujący sposób przybliżył gościom historię naszego miasta. Podczas wspólnych posiłków goście poznali smaki Podlasia. Podczas wizyty partnerów w szkole wymieniliśmy się doświadczeniami z pracy dydaktyczno-wychowawczej a uczniowie mieli możliwość zaprezentować swoje umiejętności podczas przedstawienia teatralnego pt. „Bajka o jesiennym szalu”.

Wszystkie zadania w ramach projektu zostały zrealizowane zgodnie z harmonogramem projektu. Współpraca z partnerami z Wilna przebiegała bardzo dobrze. Zyskaliśmy wiedzę i doświadczenie w temacie zdrowego, ekologicznego odzywiania.

Dziękuję koleżankom: Kasi Siemienowicz, Dorocie Zaniewskiej, Ali Olech za kreatywną pracę i współpracę. Tworzyłyśmy zgrany zespół projektowy.

Wrześniowe działania w ramach Erasmus+

Dodano: 06.10.2022

Wraz z początkiem roku szkolnego rozpoczęliśmy kontynuację działań projektowych.   Podczas zajęć w tym miesiącu nauczyliśmy się jak wykorzystywać i nie marnować żywności.  Z jabłek i gruszek przygotowaliśmy wyśmienite musy, które zawekowaliśmy w słoikach. Będziemy cieszyć się ich smakiem zimą. Z winogron powstały domowe rodzynki, ususzyliśmy też pozostałe jabłka i gruszki a z części z nich powstał pyszny sok. Zebraliśmy też plony z naszego ogródka, który zakładaliśmy w czerwcu. Zioła i natkę pietruszki ususzyliśmy, zamroziliśmy i wykorzystamy do przygotowania innych potraw na zajęciach kulinarnych. Z buraczków  i marchewki zrobiliśmy zdrowe przekąski, którymi poczęstowaliśmy kolegów  i koleżanki ze szkoły.  Dodatkowo z czerstwego pieczywa zrobiliśmy pyszne grzanki. W ramach zorganizowanego spotkania z Panią z Jadłodzielni wiemy też, że jedzenie, którego nie wykorzystamy w domu możemy zanieść bardziej potrzebującym ludziom. Również  zwierzęta skorzystały z naszych zajęć, ponieważ nawiązaliśmy współpracę z panią ze sklepu warzywnego i warzywa, które mogą się zmarnować przekazujemy zaprzyjaźnionym zwierzętom ze stajni w Jurowcach.

Czerwcowe działania w ramach Erasmus+

Dodano: 27.06.2022

W czerwcu odbył się Integracyjny Rodzinny Festyn „Na zdrowie”. Poprzedzony był intensywnymi przygotowaniami. We współpracy z nauczycielami opracowaliśmy program imprezy, wykonaliśmy dekorację. Zadbaliśmy o szereg atrakcji umilających wspólnie spędzony czas. Podczas imprezy promowaliśmy zdrowy styl życia, zachęcając do degustacji przygotowanych potraw, przekąsek i napojów. Serwowaliśmy grillowane warzywa jako zdrową alternatywę grillowania. Piekliśmy zdrowe ciasta- marchewkowe, szpinakowe, owsiane z jabłkami. Na podstawie przepisów wykonaliśmy książki ze zdjęciami do wykorzystania przez naszych uczniów. Pracą podzieliliśmy się z naszymi partnerami. Kolejnym zadaniem było odwiedzenie ekologicznego gospodarstwa. Uczniowie zapoznali się z uprawą warzyw i owoców bez użycia nawozów sztucznych. Poszerzyli swoją wiedzę na temat dbania o środowisko naturalne, życie owadów i wykorzystanie wody deszczowej do podlewania roślin. Na podsumowanie naszej pół rocznej pracy zrobiłyśmy ulotkę promującą projekt oraz zdrowe zasady jakie stosujemy go realizując.

Majowe działania w ramach programu Erasmus+

Dodano: 03.06.2022

W maju w ramach projektu zajmowaliśmy się przesadzaniem roślin do ogrodu (pomidory i zioła) i podlewaniem go. Wymagało to od nas systematyczności. Wykonaliśmy pyszne i zdrowe potrawy, takie jak: sałatka z tuńczykiem, pasta jajeczna, twarożek z rzodkiewką, sałatka owocowa, sałatka z serem feta. Z naszych przepisów powstały książki kucharskie w wersji językowej po polsku i litewsku. Zorganizowaliśmy akcję nawadnianie. Każda klasa otrzymała butelkę wody z cytryną, z których wykonała zdrową lemoniadę. Promowaliśmy także zdrowe odżywianie częstując społeczność szkolną owocami. Z naszymi partnerami spotkaliśmy się online. Podczas spotkania robiliśmy koktajl truskawkowy a oni sałatkę owocową. Miło było poznać uczestników projektu.

Kwietniowa realizacja zadań Erasmus+

Dodano: 09.05.2022

Kwiecień był bardzo pracowity. Pierwszym zadaniem do realizacji było przygotowanie przedstawienia teatralnego na podstawie wiersza Jana Brzechwy „Na straganie” metodą kamishibai. W tym celu udaliśmy się na miejskie targowisko aby dzieci zobaczyły jak wygląda stragan i jakie produkty można na nim kupić. Wyjazd był okazją do trenowania umiejętności robienia zakupów. Kolejnym etapem było rysowanie ilustracji do przedstawienia. Społeczność szkolna obejrzała spektakl, który został nagrodzony gromkimi brawami. Następnym zadaniem, które wykonaliśmy było założenie ogrodu warzywnego. Uczniowie wraz z opiekunami udali się do sklepu ogrodniczego po nasiona, sadzonki i narzędzia ogrodnicze. Sadzonki posadziliśmy w skrzynkach a nasiona wysialiśmy do wcześniej przygotowanego ogrodu. Dzieci systematycznie podlewają ogród i czekają na efekty swojej pracy. Podsumowaniem miesiąca było wysłanie listu do naszych partnerów ze szkoły w Wilnie. Niespodzianką dla nich były przygotowane przez uczniów puzzle wielkoformatowe ilustrujące stragan.

Współpracujemy

  • Erasmus+
  • Fundacja Drzewo i Jutro
  • Krajowa Mapa Zagrożeń Bezpieczeństwa
  • Leroy Merlin
  • Chronimy Dzieci
  • Fundacja Sedeka
  • Olimpiady Specjalne
  • Szkoła Współpracy
  • Stowarzyszenie RMW

    © Wszystkie prawa zastrzeżone.

    Powrót do góry